JULI 2012

Zaterdag 7 juli was er veel animo voor de Trappisttocht van Jan Verbocht: maar liefst 27 deelnemers reden deze 120 km lange tocht richting Westmalle. Nou was het weer er ook wel naar, met weinig wind, slechts af en toe een wolkje en een temperatuur van rond de 20 graden. Jan Verbocht reed natuurlijk met Toon v.d. Broek op kop. Onder Wernhout langs reden ze oostelijk van Loenhout, over de autobaan en onder Hoogstraten langs naar het kanaal bij Rijkevorsel. Bij St. Lenaarts werd het kanaal terug overgestoken en ging het binnendoor naar de rust bij café Westmalle. 300 Meter voor de rust reed Wil Roovers nog net even lek. Café Westmalle tegenover de abdij heeft zijn originele gevel behouden, maar is verder vorig jaar helemaal vernieuwd, met een nieuwe zaal en een groot terras. Helaas zijn ook de prijzen op de vele toeristen afgestemd. Het zou Jan Buijk goed gedaan hebben om te zien dat ze daar gewoon € 2,30 voor een bak koffie rekenen! Volgens Willy liep er ook vanaf de abdij een bier-persleiding naar dit café... Theo was de enige die de proef op de som nam... Na de rust reden ze wind mee langs de abdij St. Nazareth, langs café Trapke Op, tussen St. Lenaarts en Brecht door richting Loenhout, langs de oude Napoleonshoeve, via Achterbroek en Nieuwmoer terug naar Roosendaal.

Groep 2 reed 7 man sterk naar Chaam. Aanvankelijk was het plan om naar Baarle-Nassau te rijden, maar na via Schijf, Klein-Zundert en Galder naar Chaam gereden te zijn, bleek dat toch te ver. Daarom werd een koffieadres gezocht in Chaam, dat na wat zoeken gevonden werd op het terras van de bakker naast café Bellevue. Vanzelfsprekend smaakte daar het gebak extra lekker! Op vraag van de groep reed Kees daarna richting Ulicoten, waarmee hij zich op het parcours van Wim Mouws In Hollandritje begaf. Via Meer ging het richting Loenhout en werden alles straten van Vaalmoer aangedaan, voordat ze richting Wernhout gingen. Daar waren de voorbereidingen voor de westbrabantrally al in volle gang, maar konden ze toch nog gewoon doorrijden. Bij Jagersrust werd tenslotte heerlijk in de zon op het terras koffie gedronken.

Zondag 8 juli was het heel ander weer: regenachtig en af en toe een fikse bui. Toch waren er nog 7 leden die wilden fietsen: Theo, Kees, de familie Mathijssen, Arnold van Tilburg en Janus. Kees reed via Nispen naar Heerle, waar het braderie was, en langs de voormalige Hel van Moerstraten naar Kruisland. Daar nam Janus de kortste weg naar Oudenbosch. De anderen reden van het Gastels Veer richting Gastel en zo naar de Stoof en Casembroot. Cees Mathijssen wilde toen onderhand wel terug naar Roosendaal en via de Nieuwe Borchwerf (waar het nog wel even zoeken was naar wegen die niet afgesloten waren) gingen ze uiteindelijk via de Spoorstraat en de Stationsstraat naar Huis ten Halve. Verbazend genoeg werd er toch niet lek gereden deze dag.

Zaterdag 14 juli werd de Kempenroute gereden, een clubuitstap met vertrek uit Hilvarenbeek. Opgegeven hadden zich 16 personen, maar uiteindelijk vertrokken er 15 richting Hilvarenbeek. Het weer zat niet mee, want ze hadden bijna de gehele dag regen en nog eens regen. Daarbij was de temperatuur maar tussen de 14 en 17 graden (op 14 juli !). Onderweg was er nog een lekke band voor Toine Martens en 2x voor Eric Langelaan. Totaal werd 150 km gereden.

In principe wordt een thuisblijversrit door Kees Ruyten voorgereden. Maar deze keer had John een leuk ritje in gedachten. Met 3 personen vertrokken ze en ook zij hadden regen vanaf het vertrek om 8.30 uur. Onder Essen werd nog een onbekend fietspaadje bereden, dat volgens John in de vorige eeuw reeds bestond! (Dat is dus minimaal 12 jaar geleden....) Het had ook een officiële naam op het eind: “Zdenek Stybar”. Ze zijn richting Wuustwezel gereden en hebben daar het Scheel opgezocht, waar ze nog iets te goed hadden van Cees van Sluijs. Na koffie gedronken te hebben in Wildert werd het droog. Maar helaas stond John wel met een lekke band. Terug in Roosendaal kwamen ze aan met 60 km op de teller en droog!. Ook hier was het 17 graden.

Zondag 15 juli is Frans van Geloven met in totaal 14 leden vertrokken voor zijn “Tour de Frans”. Het was bewolkt maar wel droog en tussen de 15-17 graden. Lek werd er gereden door Frans lui-męme. Volgens Frans waren het zelfs 5 lekke banden. Van de binnenbandjes die hij wilde omleggen waren er ook 4 lek. We noemen geen namen van degenen die lekke binnenbandjes bij zich hadden. We weten zeker dat zij nu nieuwe hebben gekocht. Met soixante kilometers op de teller zij ze druppelsgewijs bij Huis ten Halve aangekomen.

John van Turnhout is met groep 2 met 7 personen vertrokken richting België. Koffiestop werd zoals zo vaak in de Wildert gepland. In totaal werd 50 km afgelegd. Leo Notenboom wacht nog op meerdere deelnemers voor zijn groep... Door hem werd ca 50 km afgelegd. En ook Piet Brans was deze keer weer "en route". Bij terugkeer in Huis ten Halve is er nog geproost en uiteraard gezongen ter gelegenheid van de verjaardagen van Frans van Geloven en Jan Bakker. Ook Piet Brans gaf nog een rondje om zijn 50-jarig jubileum te vieren. Op deze dag was het namelijk 50 jaar geleden dat Piet zijn eerste fietstoertocht (op 27 jarige leeftijd) had gereden. Piet was namelijk een laatbloeier in zijn style. In zijn jonge jaren was Piet meer bezig met atletiek, met name het snelwandelen. Piet heeft buiten het fietsen ook nog vele kilometers gewandeld.

Op zaterdagmorgen 21 juli vertrokken 18 fietsers onder leiding van Pierre Lasaroms voor een tocht naar Brandwijk. Het weer was fris te noemen, ca 14 graden. Na een half uur misten ze een fietser die echt de weg kwijt was. Na wat zoekwerk en heen en weer gebeld te hebben kwam hij na 10 minuten tevoorschijn en daar stond iedereen keurig te wachten. Ook dat kan bij AKN. Daar werd hij met gejuich liefdevol in de groep opgenomen. Met Pierre en Jac op kop werd richting Zevenbergen gereden. Na Langeweg was de weg nat en reden ze de bui achterna, wat nog een complimentje opleverde van Willy van Toren aan het adres van de verdwaalde fietser, want anders hadden ze middenin de bui gereden. Achter Made langs en door Geertruidenberg bereikten ze de brug van Keizersveer. Vervolgens werd door Hank, Nieuwendijk en Sleeuwijk koers gezet naar de brug bij Gorinchem. Zonder problemen door Giessenburg, Vuilendam en Ottoland bereikten ze ons koffieadres in Molenaarsgraaf. Buiten in de zon werden de koffie en cola genuttigd. Er werd nog even gediscussieerd over dat ene woord in de Tour, maar Janus liet zich niet uit de tent lokken. Na de rust werd nog een ommetje gereden door De Donk: een van kleinste plaatjes van Nederland. Na een mooi fietspad en enkele bruggetjes gepasseerd te zijn werd koers gezet naar Sliedrecht en de Biesbosch. De kopmannen werden afgelost door Wil Roovers en John van Houten die dat netjes deden. Na de Moerdijkbrug en Zevenbergen ging Cees van Dongen weer richting Prinsenbeek waar hij die morgen om 6.45 uur vertrokken was. (Iets om over na te denken verdwaalde fietser!) Na de Lamgatse brug en Goudbloemsedijk namen ze in Oudenbosch afscheid van Janus van Breugel. Toen werd het rustig in de groep en zwaaiden ze in Zegge Pierre Lasaroms en Jac Embregts uit. Zonder problemen en geen lekke banden bereikten ze Roosendaal met precies 151 kilometer op de teller, dus de stempel > 150 km was weer verdiend. Bij terugkomst in Roosendaal presteerde Christ Couwenbergs het op nog geen 200 meter van zijn huis toch lek te rijden.

Met Kees Ruyten zijn in totaal 9 leden met groep 2 vertrokken voor een tocht van ca 80 km. Kees is via Halsteren en Tholen richting Nieuw Vossemeer gereden. Gerust is in Het Wagenhuis in Nieuw Vossemeer. In totaal werd 81 km gereden en ook zij noteerden geen lekke banden.

Vanwege de geringe deelname voor de 2e groep zijn groep 1 en 2 zondag 22 juli samengevoegd. Totaal waren er 24 leden. John nam wederom het voortouw. Ze zouden gaan voor de reeds eerder verkende tocht op de bewuste regenachtige zaterdagochtend van 14 juli. Dus wederom richting Het Scheel. Heel Het Scheel werd afgereden, maar ze hebben “het scheel” er nog niet vanaf kunnen drinken. Komt nog! Het was prachtig weer. Er werd pittig door John en Bas Koopmanschap doorgereden, want ze moesten nog tien minuten inhalen voor de verloren tijd, die ze door de lekke band van Dim van Krimpen in het begin op de Schouwenbaan hadden opgelopen. Maar dat was geen probleem bij dit fantastische fietsweer. In de laatste kilometers net onder Nieuwmoer echter kreeg Chris Sonke een kettingbreuk. De kettingpons werd gepakt, maar helaas was Frans vergeten om zijn kettingschakelkoppelnippeltje in zijn portemonnee te stoppen. Geen probleem voor onze senior bandenhersteller Wim Mouws. (er zijn nog enige leden in opleiding). Hij vroeg de lekke band van Dim, deed die over zijn zadel, Chris pakte het andere eind en... rijden maar, de kortste weg terug naar Huis ten Halve. En Wim maar trappen. Zonder verdere problemen zijn ze zo bij Huis ten Halve  aangekomen met in totaal toch nog 60 km. Ook Leo had deze ochtend in zijn eentje weer 50 km afgelegd en ook Piet Brans was er wederom bij Huis ten Halve na zijn gebruikelijke kilometers te hebben verteerd.

Zaterdag 28 juli reed Chris de Veerse Meer tocht. Na de verkenning van woensdag 25 juli met 24 man hebben ze de Echte Veerse Meer Tocht gereden met 16 man. Onder een bewolkte lucht vertrokken ze met Eric en Chris op kop voor de 190 km lange tocht. Cees van Dongen en Frans Timmers waren ook aanwezig. In Yerseke had Willy problemen met zijn achterrem: de veer was gebroken zodat de remblokken aanliepen. Arnold en Willy reden naar Kapelle, maar de beide rijwielherstellers waren met vakantie. (goede onderlinge communicatie). Zij zijn toen naar de grootste rijwielzaak van Goes gereden, maar die kon Willy ook niet helpen en verwees hem naar de beste fietsenbouwer van Zeeland, Jaap Huijssoon. Die kon hem wel helpen, zodat Willy en Arnold in Veere, nadat ze eerst nog koffie hadden gedronken bij de “Ouwe Mannetjes”, bij de groep konden aansluiten. De groep had de eerste rust genoten bij “Messina” in Kortgene. Ze vervolgden de rit verder door de Wilhelminapolder en De Noordhoek (waar de roots van Chris liggen) en de Hoge Pad naar Hansweert. Ondertussen had Pierre nog lek gereden en de band werd in Answest (Hansweert) vakkundig gerepareerd met behulp van onze mechanieker Wim. Na deze pauze gingen René en Bas op kop, die in het sluizencomplex volledig de weg kwijten raakten. En dus was het weer die kleine Wim die de groep op het goede pad bracht. Later werd Wim afgelost door Eric en reden ze zonder problemen verder naar Roosendaal, met uitzondering van een lekke band voor Arnold die hij nu zelf moest verwisselen. De totale afstand bedroeg 191 km.

Groep 2 reed met Tonnie een van zijn vaste rondjes: langs de Binnenschelde naar Non Plus Ultra. De 11 deelnemers reden na de koffie via de Hinkeloordsedijk naar de halve kasseiweg langs de Leeuw van Vlaanderen naar Huijbergen. Daar noopte een carnavalswagen (!) met pech tot wat voorzichtig laveerwerk, maar iedereen kwam er goed omheen. Het bleef de hele ochtend droog en tot slot werd koffie gedronken bij Tivoli in Nispen, want Huis ten Halve was dit weekend in verband met vakantie gesloten.

Zondag 29 juli was het weer Tonnie die de leiding had bij groep 2. Deze keer nam hij 7 deelnemers mee naar de visputten bij Loenhout. In verband met de straffe wind reed hij deze keer de route andersom, dus eerst naar Schijf en Zundert. Na de koffie ging het binnendoor naar Achtmaal en via Ellewaard en Horendonk naar Nispen.

Groep 1 had ook last van de wind. Jan Bakker reed zijn bakkersrit samen met Frans op kop, maar zo tegen het eind begonnen de kilometers toch te wegen bij Jan, onze aanstaande opa. Bij de haven van Oudenbosch werden ze nog getrakteerd op een klein buitje, maar daar konden ze mooi even voor schuilen. Na het Sterrenbos reed het grootste deel van de groep meteen linksaf om via Visdonk naar Nispen te rijden. Jan was blij dat hij nog net achteraan kon aansluiten bij de groep, want Arnold legde de groep nog even een hoog tempo op. Zij waren met 17 man / vrouw (Bep reed ook mee).