APRIL 2015
Zaterdag 4 april zou het redelijk weer worden met hier en daar in de ochtend een bui. Helaas stonden er vanwege de regen om 10 voor 8 maar 5 man te wachten om naar Tholen te rijden en dat waren Arnold v.d. Maat, Ad v. Haperen, Toon Jansen, Cees v. Sluijs en toerlei(ij)der Chris Sonke. Net voor 8 uur kwamen nog Jacques v.d. Heijden, Christ Couwenbergs en Alfons Govers (op de fiets vanuit Rilland) aanrijden. Toerleider Chris had niet veel zin om nog uren in de regen te rijden en laste dus de rit af en ging naar huis. Deze werd kort daarop gevolgd door Christ, Arnold en even later ook door Alfons ( weer 30 km door de regen). De rest bleef staan om met Groep 2 om 8:30 een korte rit te rijden. Er kwamen echter nog maar 2 bikkels uit Bosschenhoofd ( Ilse en Jörgen Mathijssen) om met deze groep mee te rijden, omdat ze vroeg terug moesten zijn. Willem Westra kwam ook nog, maar alleen om zijn nieuwe clubkleding op te halen die Willy per auto kwam brengen. Besloten werd door de rest om toch te fietsen. Met Cees en Jörgen op kop reden ze met een grote boog naar de Wildert: Via de Brembosch naar B.o.Z., Huijbergen, Kalmthoutse Heide en langs het spoor naar de Volksvriend voor de rust. Uiteraard stopte het toen met regenen. Buiten gekomen was het nog steeds droog, dus dachten ze toch nog maar een extra lusje eraan vat te kunnen knopen. Echter na 100 m begon het weer te regenen en werd besloten om maar direct naar Huis ten Halve te rijden. Met 46 km op de teller kwamen ze daar aan en vrijwel direct daarna stopte het met regenen. Iedereen kwam dus redelijk opgedroogd thuis.
Maandag, 2e Paasdag, was het om half negen 5 graden en bewolkt, met nog weinig wind. Groep 1 vertrok met 20 man voor de jaarlijkse clubrit naar Waarde die niet naar Waarde gaat, maar ondertussen al wel zijn "waarde" bewezen heeft. Toerleider Gerard ging met Toine Martens op kop en de groep pikte net over de brug over het Schelde-Rijnkanaal Alfons op, die 's middags moest vliegen, maar zodoende nog net een stukje van de rit mee kon pakken. Bij de Stationsbuurt reed Toine lek en na dit korte oponthoud ging het naar de dijk bij de Westerschelde om daar buitendijks terug te rijden naar Bath. Na de brug ging het linksaf naar Woensdrecht. Na Non Plus Ultra ging Alfons zijn vliegticket klaarleggen en reed de rest via Hoogerheide terug naar Roosendaal.
Groep 2 vertrok met Tonnie en zijn kleinzoon Mateo op kop met in totaal 10 leden voor een ritje van ca. 50 km richting België. Ze reden via Nispen naar Horendonk, om daarna via de Ellewaard naar Nieuwmoer te rijden. Door de Maatjes naar Loenhout en langs Patersven, Kalmhoutsebaan, Achtmaal naar Jagersrust en Roosendaal. Totaal 56 km afgelegd. Ze hebben koffie gedronken en kregen er een lekker stuk cake bij in Loenhout in café de Zwaluw.
Groep 3 vertrok met Leo en Yvo op kop en nog 2 volgers voor een koffierit naar Achtmaal. Via het fietspad door de Rucphense Heide reden ze naar Schijf en verder langs de Ruphenseweg en de Hulsdonkstraat naar Ostaaien en daarna door de Groenestraat en Kraaiheuvelstraat naar Achtmaal te fietsen. Leo koos ervoor om met een kleine omweg naar Achtmaal te rijden. Hij dacht dat het koffieadres pas om 10.00 uur open zijn. Om 10.00 uur exact bij café de Toekomst aangekomen zat het café al bomvol met fietsers. Vanuit Achtmaal reden ze langs de Buntweg naar Jagersrust en verder langs de rotonde Onyxdijk terug naar Huis ten Halve. Zo werd alles bij elkaar toch nog 44 km afgelegd.Door een zeer grote interesse vanuit het land werd het maximale aantal voorinschrijvingen van 3.300 personen voor de klassieker ‘Veenendaal – Veenendaal’ al bereikt voordat de AKN-leden zich konden opgeven. Omdat alleen na voorinschrijving hieraan mocht worden deelgenomen moest op het allerlaatste moment nog naar een alternatieve clubuitstap worden gekeken. Gekozen werd voor de Geestgrondentocht en hier werd, vanwege de matige animo, nog door Henk via de mail op woensdag propaganda onder de leden voor gemaakt. Uiteindelijk meldden (slechts) 6 leden zich voor de tocht van 140 km zich aan. Zaterdagochtend om 07:00 uur werd vanaf Huis ten Halve naar de organiserende club TV Zoetermeer ’77 gereden vanwaar we de rit startte. Er konden diverse afstanden worden gereden, maar van de 140 km-afstand was door omstandigheden slechts 100 km uitgepijld en daarom kon ook de geprinte route-specificatie op papier worden meegenomen en was de rit ook als gpx-bestand te downloaden. Van beide mogelijkheden werd gebruikt gemaakt om zo goed beslagen aan deze rit om 08:45 uur onder frisse omstandigheden te beginnen.
In westelijke richting, via Wassenaar, en toen in noordelijke richting met een matige zzw-wind mee. Door de duinen over prachtige fietspaden in een prachtig natuurgebied naar Katwijk aan Zee, achter Huis ter Duin langs in Noordwijk aan Zee en achter het Circuit van Zandvoort langs naar Bloemendaal. Na ca. 70 km begon het licht te regenen, maar werd toch besloten de regenjasjes aan te trekken. De rust was bij horecagelegenheid ‘Bartje Bloemendaal’ op 75 km.
Met droog weer werd de tocht voorgezet en na 2 km moest geklommen worden om het ‘Kopje van Bloemendaal’ te slechten. (Totaal werden deze dag 1140 hoogtemeester overwonnen!) Verder ging het in zuidelijke richting, met een toenemende windkracht van linksvoor of pal tegen, via Overveen en het dure Aerdenhout naar de bloembollengronden in Lisse langs de Keukenhof. Verder via Voorhout, Katwijk aan de Rijn en Voorschoten terug naar Zoetermeer. Helaas moesten de laatste 5 km wederom met een stevige regen en stormkracht tegen worden afgelegd zodat onze AKN-ers als verzopen katten weer bij het clubhuis aankwamen. Gelukkig konden ze zich daar omkleden. Na het nuttigen van enkele consumpties werd daarna de thuistocht aanvaard.
De thuisblijvers reden met een groep van 25 achter Kees Ruyten en Hennie Mannien aan. Via Nispen reden ze over de Mariabaan terug naar Wouwse Plantage. Daar begon het te miezeren, maar daar werd niet voor gestopt. Na Trapke Op reden ze over de Moerkantsebaan naar de Heimolen. Rondom Mattemburg ging het over Korteven naar Hoogerheide, om via de Wouwbaan naar de Kooi te rijden. Langs Familyland ging het daarna naar Jagersrust, waar de regenjasjes pas aangedaan werden. Het stopte prompt met regenen... In Putte reden ze langs het kasteel van Moretus aan het Oud Broek naar Zandvliet. Daar kreeg de uitbater van de Volle Ton prompt de zenuwen, want de zaak zat al vol. Met onze 25 man erbij werd het wel een erg volle ton! Na de rust reden ze richting Ossendrecht en via de Nieuweweg en het Hageland naar, zoals ze het in Ossendrecht noemen, het beeldje. Daarna ging het naar Huijbergen en om aan de benodigde kilometers te komen ook nog over de Verbindingsweg naar Kalmthout, om over de Wildert weer naar Roosendaal terug te keren met ongeveer 85 km op de teller. Tonnie ging op weg naar huis in een bocht onderuit toen zijn wiel wegslipte op de witte wegmarkering. Met schaafwonden op zijn gezicht en been en een dik oog kwam hij thuis. Dat oog zat de volgende dag wel helemaal dicht, zoals blijkt op de foto die Piet Brans 's zondags maakte.
Ondanks 13 afmeldingen wegens vakantie/ ziekte enz. waren er toch 29 deelnemers (6 enkelingen, 7 duo’s en 3 trio’s) die zich meldden voor de Eerste Regelmatigheidsrit van het seizoen. Deze rit was traditiegetrouw weer uitgezet door Tonnie en gecontroleerd door Pierre van Zinnen. Langs de Philips werden de deelnemers naar Zegge gestuurd en van daaruit binnendoor naar de Fijnaart, om over Dinteloord en Stampersgat weer terug naar Roosendaal te rijden. Ondanks zijn val van de dag ervoor was Tonnie toch aanwezig om alle positieve kritiek in ontvangst te kunnen nemen. Het moet gezegd: ook deze keer was hij er weer in geslaagd om enkele nieuwe wegen in de route op te nemen. Zo was uw webmaster nog nooit via Kuivezand en Vossestraat naar de St. Antoinedijk gereden en ook bij het Appeltje, Paardenblok en het Steeke had hij nog nooit gefietst. Bij Huis ten Halve was het bij aankomst dus een hele drukte. Piet Brans, Cees Mathijssen en John van Houten waren ook nog vanuit de ziekenboeg opgestaan om de deelnemers te ontvangen.
Piet Brans maakte nog de volgende foto's:
Zaterdag 18 april stonden 18 AKN-leden en gastrenster Lisette aan de start voor de Reimerswaaltocht van Alfons. Met een stevige noordoostenwind in de rug reden Alfons en Chris Sonke op kop van de groep langs Nispen, Essen, Kalmthoutse Heide, Heide en Putte naar Berendrecht. Daar werd even speciaal voor Jacques v.d. Heijden de Krommeweg naar Zandvliet genomen, zodat hij toch nog van wat kasseien kon genieten. Bij de BASF ging de groep langs het Schelde-Rijnkanaal verder. Een paar leden konden daar flink in de achtervolging nadat ze even gestopt waren voor een plaspauze. Op het moment dat ze bij de groep terug aansloten werd daar gestopt voor een plaspauze.... Na de dijk tot bij Rilland gevolgd te hebben ging het binnendoor naar Yerseke, waar na een rondje sightseeing langs de haven koffie gedronken werd bij Brasserie De Sportvisser. De biljarters waren er geloof ik niet zo blij mee, want zij suggereerden dat we toch lekker buiten konden gaan zitten en haalden zuchtend hun etuis van hun keus van tafel. Het eerste rondje was voor Frans Peeters, die twee dagen ervoor 74 jaar was geworden. Het tweede rondje was voor eigen rekening. Omdat de uitbaatster alleen maar voor de hele groep tegelijk af wilde rekenen gaf dat nog wat gedoe met wisselgeld, maar om half 12 was het toch gelukt om dat geregeld te krijgen. Terwijl iedereen, op Alfons na, al buiten stond werd er binnen door klanten en uitbaatster nog even flink over gemopperd dat wij het in ons hoofd haalden om apart af te willen rekenen. Kortom, we voelden ons eigenlijk niet echt welkom. Vanaf de radartoren van Wemeldinge reed de groep daarna, nu met Toon Jansen naast Alfons op kop, langs het Kanaal door Zuid-Beveland naar de radartoren van Hansweert. De nationale reserve beveiligde daar tijdens hun oefening het sluizencomplex en Toon en Alfons konden bij al die bewaking nog maar net overeind blijven toen Toon dacht dat de groep de sluizen over moest en Alfons rechtdoor reed langs het kanaal. Buitendijks reed de groep door tot Waarde, waarna het gevecht tegen de wind kon beginnen. Ad van Haperen en Toon Antens kwamen vooraan mee indraaien, later ook nog geholpen door Rini van Geel. In Rilland was het dorp al versierd voor Koningsdag; de erebogen waren dus niet voor AKN neergezet! Bij Non Plus Ultra werd koers gezet naar Mattemburg en via de Heimolen werd de kortst mogelijke route terug naar Roosendaal genomen. Na Tolberg waren bij Huis ten Halve de 135 km precies vol gemaakt en kon iedereen thuis bij gaan komen van deze mooie tocht.
Zaterdag 18 april vertrok groep 2 om half negen met een heerlijk zonnetje en een frisse oostenwind richting Schijf. Tonnie Dekkers had een mooie rit van ca 80 km in gedachten. Hij zette Toon van den Broek en Wim Schot op kop van de groep, die in totaal 18 leden telde, want na zijn val van vorige week was hijzelf nog niet 100%. Hij vertelde ze precies hoe ze moesten rijden. Behalve Toon van den broek werd er door de leden regelmatig van koppositie gewisseld in verband met de harde wind. Net voor camping Priem reed John van Houten lek. Nadat de band gerepareerd was konden ze verder. Een kleine anderhalve kilometer verder stond John echter weer lek. Had hij zijn binnenband misschien niet goed erin gelegd?? Verder reden ze via Klein-Zundert en Zundert naar de Meirseweg. Wat lag het betonnen fietspad langs deze weg er slecht bij: vreselijke wortelopdruk, dus dat was opletten geblazen. Over het viaduct van de A16 gingen ze naar Meer en verder via Minderhout naar het rustpunt café In Holland. Daar hadden ze een kleine 32 km afgelegd. Vanuit de rust is Tonnie langs Wortel naar Rijkevorsel gereden. Een mooi stuk om te fietsen. Vanuit Rijkevorsel ging het door naar Loenhout om via de Dijkweg langs Braken naar Achtmaal te rijden. Voor Achtmaal zijn ze langs de Aartsberg naar de Ellewaard en Horendonk gereden. Hier nam John de kortste weg naar Essen om bij Schenk nieuwe binnenbanden te kopen. Plakken doet John niet. Na exact 80 km en de 2 lekke banden van John van Houten kwamen ze in Roosendaal aan. Tonnie, het was een mooie rit.Nadat groep 2 vertrokken was, vertrok groep 1 zondag 19 april onder aanvoering van Chris Sonke en Theo voor een ritje 'We zien wel '. John was wegens ziekte verhinderd. Ze waren met 20 personen en gingen via de Passenberg richting Nispen, naar Essen en, via een alternatief stukje bij het gemeentehuis, naar de stoplichten richting Nieuwmoer. Maar eerst moest een bloedende vinger van Theo worden verbonden door de deskundige EHBO-er Robert. Hierna gingen ze via Boslust richting Achtmaal, via de Heistraat en de Berkendreef in Zundert over de nieuwe rotonde van de nieuwe rondweg, langs L. Havermans naar de Vagevuurdreef, op het einde links, waar ze groep 2 tegen kwamen en daarna rechtsaf richting Etten. Hier nam Ad v. Haperen het over van Chris. Vervolgens reden ze via het Schuitvaartjaagpad en de Klappenberg terug naar de Zundertseweg en gelijk linksaf de Muizendreef in. Hierna via de Groenstraat, de Boterstraat, en over de Bredase Baan naar de Polderstraat en zo naar de Ettenseweg richting St. Willebrord. Hier ging het over het fietsviaduct richting Hoeven, om daarna voor het spoor links te gaan om het nieuwe fietspad langs Breda Airport te verkennen. Het zag er allemaal prima uit . Daarna reden ze langs de grote weg richting het viaduct van de Zeg, het viaduct over en zo richting Roosendaal. Via de Onyxdijk en het rode fietspad kwamen ze om 11.00 uur weer bij Huis ten Halve met 63 km op de teller, zonder ongelukken of lekke banden.
Groep 2 reed met Tonnie en Kees Ruyten 15 man sterk over Rucphen, Sprundel, Rijsbergen en Klein-Zundert naar Achtmaal. Daar werd bij de Toekomst geproost en gezongen voor de jarige Kees Ruyten en werd de groep natuurlijk weer voorzien van Bastognekoeken. Nadat ook het tweede bakje goed gesmaakt had reden ze over Nieuwmoer en Essen weer terug naar Huis ten Halve. Daar zat groep 3 al binnen,die vier man sterk hun wekelijkse ritje gereden hadden.Met 31 leden ging AKN dit jaar op stap naar Duitsland. Net over de grens bij Coevorden hadden onze vaste Clubweekendmannen Dim en Willy een hotel gevonden: Hotel Veldhof in Emlichheim. Een pas verbouwde boerderij uit de 19e eeuw, helemaal omgetoverd in een modern hotel. Om half 8 werd er verzameld bij Huis ten Halve en konden veertien fietsen en tassen in de bus van Arnold van Tilburg geladen worden, die hij ook dit jaar weer gratis aan de club ter beschikking had gesteld (Bedankt Arnold, en ook Frans van Landsbergen die gratis met zijn eigen auto reed). De overige fietsen en tassen gingen in de auto’s. Na de koffie en thee opende Dim het clubweekend officieel en kon er om 8 uur vertrokken worden. Helaas zonder voorzitter Wim Hoogendam, want die was nog niet genoeg hersteld van zijn heupoperatie begin dit jaar. Bep en Wieger en Rob kwamen op eigen gelegenheid uit respectievelijk Amsterdam en Hattem naar het hotel.
Bij Etten-Leur kon Alfons al terugkeren, want Jan Buijk belde dat er een tas was blijven staan. Zodoende stond hij om half negen terug bij het startpunt. Daar zaten de thuisblijvers met zijn vieren klaar om te vertrekken. De tas van Toon v.d. Broek (bleek later) werd ingeladen en voor de tweede keer werd vertrokken. Aangekomen bij de geplande koffiestop bij Strand Nulde stond daar de rest van de groep nog keurig te wachten en konden ook Willem, Alfons, Henk en Robert nog op hun gemak een kopje koffie scoren. In het drukke verkeer rond Zwolle verloor Alfons daarop de groep uit het oog en (met kapotte GPS) werd afslag 22 via Dedemsvaart genomen Na Coevorden misten ze echter de afslag naar Emlichheim en 10 km boven Emmen concludeerden ze dat die niet meer zou komen. Aangekomen bij het hotel om iets na 12 uur hadden ze dan ook 2x 40 km extra gereden deze dag.
Om half 1 stond de lunch klaar: een overheerlijke extra gevulde goulashsuppe en käsesuppe mit Brot. Als je daar twee borden van op had zat je echt wel vol. Verder was er geen brood, dus Cees van Sluis vroeg zich al af hoe we de volgende dag die soep in ons lunchpakket mee moesten nemen. Daarna kon iedereen zich op de kamer om gaan kleden en om twee uur vertrok de groep voor een rondje van 70 km in de omgeving.
Het was nog wel even wachten op Alfons die eerst zijn fiets nog uit de auto moest gaan pakken en in elkaar moest zetten, maar daar maakte natuurlijk niemand een probleem van. .. De routes waren aangeleverd door fietsclub WTC Coevorden en weer helemaal gecontroleerd en uitgewerkt op papier door Henk, iets wat een hele klus is. Ze voerden over rustige wegen rondom de Vechtstreek in Nederland en Duitsland.Klik hier voor alle foto's van het clubweekend.
Terwijl de rest van de club zaterdag 25 april op weg ging naar Duitsland, reden de thuisblijvers met Tonnie Dekkers en Kees Ruyten vier man sterk een ritje van 80 km. In het clubblad was deze rit niet vermeld, vandaar de lage opkomst. Ze reden over Essen, de Wildertse Duintjes, Kalmthout en Kapellen naar Hoevenen en Stabroek, waar na 39 km koffie gedronken werd bij café De Zwaan. Hierna reden ze over Berendrecht en Zandvliet naar het golfterrein bij Bath, om daarna via Woensdrecht en de vliegbasis terug naar Nispen te rijden. Er werd 80 km afgelegd.
Zondag was de opkomst beduidend beter. 15 Leden reden in totaal een ritje van 55 km naar Non Plus Ultra onder leiding van Tonnie en Ad van Iersel. Over Nispen, Essen, Essen-Hoek, Huijbergen, Ossendrecht en Hoogerheide bereikten ze het koffieadres, waar Tonnie al koffie met gebak besteld had. Daarna reden ze naar de Bergse Plaat, het Bravisziekenhuis en de Balsebaan naar Wouwse Plantage, de Wouwse Hil en Nispen terug naar Roosendaal. Daar zat groep 3 al binnen. Zij hadden lekker koeken bij de bakker in de Wildert gehaald.