SEPTEMBER 2018
Zaterdag 1 september gingen 7 leden op pad voor de laatste clubuitstap van dit zomerseizoen. Toon Jansen had een prachtige route samengesteld aan de hand van twee ritten die hij in het verleden in de buurt van 's-Hertogenbosch gereden had. Na de Beekse Bergen reden ze boven Oirschot langs naar Liempde en onder Den Dungen, waar we wel eens aan het NK tijdrijden van de NTFU meededen, naar Vinkel en Geffen om in Lith koffie te drinken. De eigenaresse ging speciaal open voor ons zevental, terwijl ze eigenlijk pas om 17:00 uur open zou gaan en het eigenlijk aanvankelijk bij het afspreken niet fijn vond dat ze hun boterhammen daar zouden opeten. Goed voor elkaar Toon! Na de rust volgde een mooi stuk langs de Maas tot bijna in Heusden. Na Vlijmen werd langs de boorden van de Loonse en Drunense Duinen Udenhout aangedaan en de startplaats weer bereikt. Natuurlijk was er daarna even tijd om te genieten van een heerlijke La Trappe bij de paters!
Aan deze clubuitstap deden mee: Toon Jansen, Robert Buyle, Adrien Lambregts, Wim Mouws, Cees Mathijssen, Theo Jukes en Kees de Greef.
De thuisblijvers werden door Kees Ruyten verwend met een ritje rondom Breda. 25 Leden vertrokken voor deze ruim 100 km lange tocht, waarbij Willy al snel de groep liet gaan en op eigen gelegenheid naar het oosten reed. Hij kwam uiteindelijk bij Den Elsacker terecht. Over Schijf, Zundert, Ulvenhout en Dorst kwamen ze bij Den Hout. De koffie werd daar door de rest van de groep net als enkele weken geleden gedronken bij het pannenkoekenhuis aan het kanaal. Daar sloot Ad Lambregts bij de groep aan, die nadat hij zijn zaterdagse vroege broodrondje gereden had, op eigen gelegenheid naar de rust was gekomen. Door Terheyden reden ze langs Prinsenbeek en het Liesbos naar Schijf terug, om over de Lange Schouw en Horendonk weer naar Roosendaal te rijden. Op het eind maakte Kees nog een klein omweggetje om (zonder succes) vers split te vermijden, waardoor hij op 102 km uit kwam.
Zondag 2 september waren een aantal vaste aanwezigen afwezig, omdat ze bij de Boels Ladies Tour assistentie verleenden om te zorgen dat het tijdritparcours veilig door de dames kon worden afgelegd. Toch waren er nog 17 leden die met Alfons de clubrit Zuidwest reden, 9 leden die met Kees Ruyten en groep 2 meegingen en 2 leden die groep 3 bemanden.
Alfons was blij dat Jan Buijk erbij was, want speciaal voor hem was bij dit mooie droge nazomerweer deze dag de twee kilometer lange kasseistrook van de Tweede Hoogewaardse Dwarsweg weer eens in het parcours opgenomen. In de aanloop ernaar toe kon Toon het niet laten om zijn wiel als eerste over de finishstreep te drukken toen de groep op de Trambaan even op het parcours van de wedstrijd van Wielervereniging de Zuidwesthoek zat. Hij stopte daarna om de bloemen en de felicitaties in ontvangst te nemen van de rondemiss, maar de enige die naar hem toe kwam was een oude man van zo rond de 80, waarop Toon toch maar weer bij de groep aansloot. Vlak voor de kasseienstrook werd even een korte plaspauze gehouden, zodat iedereen even in alle rust kon bedenken of hij wel of niet de kasseienstrook ging nemen. Dat hielp, want bijna de helft van de groep durfde het aan om in eigen tempo over de kasseien te rijden. Toon nam de kop en Jan en Alfons gingen meteen in de achtervolging op hem, maar halverwege moest Alfons afhaken omdat hij zijn EHBO-tasje verloor. Door het schokken (?) was de sluiting afgebroken, maar met wat knoopwerk bleef het daarna toch weer zitten. Uiteindelijk werd de rit 5 km langer dan gepland, omdat op de Halstersebaan een verkeerde afslag werd genomen. Daar had bij deze weersomstandigheden niemand last van.
Groep 2 ging koffie drinken bij Den Elsacker. Dan moet je niet teveel omwegen maken als je op 60 km uit wil komen. Over de Langendijk reden ze naar Hoeven en boven Etten-Leur langs naar de Verloren Hoek en zo naar de koffie. Daarna reden ze door Prinsenbeek en langs het Liesbos door Etten-Leur parallel aan de snelweg terug naar Roosendaal. Daar kwamen ze net voor groep 1 aan. Samen met groep 3 konden ze Rian Luyckx daarna toezingen, die vorige week 45 was geworden (volgens haar eigen zeggen).
Rust bij de thuisblijversrit
Rust in Lith "bij ons op de dijk" tijdens de clubuitstap
Een afsluitend kloosterbiertje van La Trappe na de clubuitstap
Clubuitstap zaterdag 1 september
Groep 1-2 zaterdag 1 september
Groep 1 zondag 2 september
Groep 2 zondag 2 september
Zaterdag 8 september reden Jörgen en Ilse met 20 AKN-ers hun clubrit De Wallen. Hoewel de rit 120 km lang was kwamen ze niet verder dan Willemstad. Over Bosschenhoofd reden ze eerst naar Hoeven en boven Oudenbosch langs naar de Dintel die gevolgd werd. Na een rondje langs de vestingwallen van Willemstad ging het weer terug naar de Dintel, waar na Dinteloord en Stampersgat Kruisland bereikt werd, waar bij de Commerce koffie werd gedronken. Na de rust werd koers gezet naar de volgende Wallen: de Brabantse. Over Wouw en Heerle ging het naar Stay Okay, om over de Heimolen en achter Mattemburg langs naar Woensdrecht te rijden. Geheel tegen zijn natuur in liet Jörgen de Rijzende Weg en elke kasseienstrook links liggen. Over de Oude Hinkelenoorddijk reden ze richting Ossendrecht en odner Ossendrecht door naar de Putseweg. Bij Jagersrust reden ze naar Huijbergen, waar nog een rondje gemaakt werd door het Bakkerstraatje. Over Hoek en de Ouwerveldenweg kwamen ze via Nispen weer in Roosendaal.
Groep 2 telde 11 deelnemers die met Toon v.d. Broek naar Putte reden om daar bij Grenszicht koffie te drinken. Over Nispen en Steenpaal reden ze langs Horendonk naar Nieuwmoer. Langs de Maatjes reden ze richting Wuustwezel, waarna ze via de Oude Baan bij de villawijk van Kapellenbos kwamen. Daarna ging het naar de Grensstraat naar Putte. Na de koffie deden ze een rondje Zandvliet om daarna richting Ossendrecht over de Nieuwe Weg naar de Putseweg te rijden. Langs Familyland en Huijbergen reden ze naar de Ouwerveldenstraat en zo terug naar Huis ten Halve. Met 73 km op de teller kwamen ze daar aan.
Zondag stond de Javado op het programma voor groep 1. 15 Leden deden onder leiding van Henk, Toine, Eric en Cees een gooi naar het kampioenschap, maar grepen ook dit jaar weer mis. De hele rit werd op de GPS gereden en die werd keurig op 26 km p/u gehouden. Onverklaarbaar dat dan bij de eerste controle 7 strafseconden, bij de tweede 0 strafseconden en dan bij de derde ineens 102 strafpunten gescoord werden. Cees van Sluijs en John van Turnhout, die de AKN-ers verwelkomden om 11 uur, zagen de bui al hangen en vertrokken net voor de prijsuitreiking naar Huis ten Halve. Zo werd AKN voorlaatste en De Markies winnaar. En omdat ook bij de tombola niemand in de prijzen viel moesten de AKN-deelnemers het doen met: een hele mooie fietstocht bij mooi weer (en een matig windje), de traditionele boterhammen, het deelnemersbedrag van € 25,- en de gezelligheid onderweg en achteraf. Zeker geen verloren dag dus!
Groep 2 reed zondag met 19 AKN-ers en 1 gastrijder naar Non Plus Ultra om daar koffie te drinken. De rit begon met een schijnbeweging, want eerst werd naar Visdonk gereden, om daar via de Rozenvendreef weer naar Nispen te rijden. Over de Brembos en de Wouwse Hil reden ze langs de Wouwse Tol naar Stay Okay, waar het even linksaf ging om over de Molenzichtweg naar de Heimolen te rijden. Achter Mattemburg reden zij, net als groep 1 een dag eerder, naar Woensdrecht. Zij maakten na de koffie de lus net even wat langer, want ze reden over de Damesweg tot aan de Sophiaweg, om zo over de Anna Mariaweg naar Ossendrecht te rijden. Door Ossendrecht ging het in een rechte lijn naar Huijbergen en Nispen. Met 63 km op de teller kwamen ze weer in Roosendaal aan.
Daar zaten Jörgen, Cees en Ilse hen al op te wachten, samen met Cees en John. Ook Willy was namens groep 3 aanwezig. Zodoende was er toch nog een heel behoorlijk koor om de jarige Christ Schepers en Toine Martens toe te zingen. Van harte mannen!
Groep 2 rust bij Grenszicht
Groep 1 zaterdag 8 september
Groep 2 zaterdag 8 september
Groep 1 zondag 9 september
Groep 2 zondag 9 september
Zaterdag 15 september ging Toon in de richting van Tilburg met 16 AKN-ers. De eerste 75 km werd hij op kop vergezeld door Alfons, Erik en Jan Mulders. Langs de Langendijksestraat reden ze via Seppe naar Hoeven, om daar door de Hoevense en Ettense Beemden richting Den Elsacker te rijden. Dat lieten ze nog even per ongeluk links liggen zodat er bovenop het viaduct gedraaid moest worden. Vanaf Wagenberg had Toon een mooi stukje binnendoor gevonden naar Den Hout en Oosterhout. Na Dorst over het nieuwe fietspad langs het MTB-parcours bereikt te hebben ging het verder naar Molenschot, waar weer een mooi extra lusje gereden werd naar de rust bij Eetcafé De Vijf Eiken bij Rijen. Daar werd de bediening door Toon goed verzorgd; gelukkig maar want anders was er geen tijd meer geweest voor een rondje van de jarige Alfons, die daarop uit volle borst toegezongen werd. Op kop kwamen nu Toine van Oers en John Theunisse Alfons en Jan vervangen. Zo kon het tempo bij de lichte tegenwind goed vastgehouden worden. Na een wat lastige passage door Rijen reden ze rondom vliegbasis Gilze-Rijen naar het Van der Valk bij Gilze. Na Bavel reden ze door de Royaledreef naar Ulvenhout waar de Mark overgestoken werd en er onderlangs Breda voor menig stoplicht gewacht moest worden voordat ze over de Sprundelsebaan Theo en Adrien in Sprundel af konden leveren. Een rondje extra over de Luienhoeksestraat rondom St. Willebrord kon er niet voor zorgen dat de 140 km gehaald werden. De teller bleef steken op 131 km deze dag. Groep 2 reed met Tonnie 11 man sterk naar de koffie in Woensdrecht bij Non Plus Ultra. Over wouw ging het naar de Maai om over Moerstraten en 't Laag achter Halsteren door naar het industrieterrein bij Bergen op Zoom te rijden. Over de Bergse Plaat reden ze achter Mattemburg langs naar hun koffieadres. Willy was daar op eigen gelegenheid al naar toe gereden, maar kwam voor een gesloten deur, omdat er een groot feest was deze dag. Hij reed zonder koffie daarom maar terug naar Roosendaal. Tonnie klopte net zolang tot Kees naar buiten kwam. Zoals gewoonlijk maakte Kees er geen probleem van om voor de mannen op het terras toch even koffie te schenken. Door de polder reden ze daarna richting Zandvliet, om net voor het viaduct linksaf langs de Leeuw van Vlaanderen terug naar de Putseweg te rijden. Over Jagersrust, Huijbergen en de Ouwerveldenweg kwamen ze weer in Roosendaal aan.
Staande receptie bij de Vijf Eiken
Zondag 16 september was het weer tijd voor ons jaarlijkse bezoek aan Van Krimpen, het bedrijf van onze sponsor Marco Wilschut. Omdat de ontvangst daar altijd geweldig is is de animo bij groep 1-2 en 3 altijd erg groot. Voeg daar het mooie nazomerweer van dit weekend bij en het is geen wonder dat 43 leden zich deze morgen meldden bij de start om met Tonnie Dekkers en Jan Bakker de van Krimpentoer te rijden. Hieronder waren ook Marco en twee fietsmaten van hem. Bij de start kon hij gelijk zijn vrouw bellen hoeveel koffie met gebak er klaar gezet kon worden. Op het fietspad van de Achtmaalsebaan net buiten Roosendaal ging het nog even mis. Kees de Greef had het remmen voor een tegenligger iets te laat in de gaten. Met een salto kwam hij op zijn rug in een droog staande sloot terecht. Gelukkig kon hij met alleen wat schrammen in zijn gezicht maar zonder verdere schade zijn weg vervolgen. Achter Sprundel en Hoeven door werd er naar Oudenbosch gereden. Cees v. Sluijs, Willy en Jan Buijk zaten al binnen. De dames Wilschut hadden het er maar druk mee om voor de 46 man koffie te zetten. Het heerlijke gebak stond al netjes klaar. Na een 2e bakje en een dankwoordje van Wieger werd de belofte gedaan dat we volgend jaar terug mogen komen. Om 10:30 uur ging het via de Zegge terug naar Roosendaal. Rond 11 uur werd er met 52 km op de teller weer gefinisht.
Groep 1 zaterdag 15 september
Groep 1-2 zondag 16 september
Zaterdag 22 september begon de officiële herfst, maar in de praktijk was die net een dag eerder begonnen, met wat uitlopers van de orkaan Florence die aan het nazomerweer een einde maakten. Zaterdagochtend zaten we tussen deze en de volgende uitloper in en was het dus eigenlijk nog goed fietsweer, al stond er een flinke zuidwestenwind, windkracht 4 á 5. Theo had dat al ondervonden en besloot toch niet met groep 1 de Oost- en Westerscheldetocht te rijden, maar op groep 2 te wachten. Zodoende vertrok toerleider Chris met een groep van 7, met op kop Alfons, Toine van Oers, Jan Verbocht en hijzelf. Arnold v.d. Maat liet het kopwerk deze keer aan zich voorbijgaan, want hij voelde de inspanningen na zijn verloren gevecht met de buxusmot nog in zijn lijf. Wim Mouws en Pierre van Zinnen completeerden het zevental. Bij de Postbrug nam Jan afscheid van de groep, want hij moest om 12 uur thuis zijn, zodat op kop 3 man overbleven. Zo af en toe zakte het tempo, vooral op het stuk van Katse Veer naar Nisse was het af en toe flink aanpoten. Aangekomen bij het Durpsuus moest er nog even gewacht worden op Suus, want ze was vergeten dat ze voor de AKN-ers een uurtje eerder open zou gaan deze ochtend. Na een telefoontje van Chris was ze er echter binnen vijf minuten. Na de koffie kon na Hoedekenskerke van de rugwind genoten worden, al was die wel wat meer naar het zuiden gedraaid. In Rilland werd Alfons, die 's morgens al met de fiets naar Roosendaal was gekomen, keurig thuis afgeleverd, waarna er op kop nog wel gedraaid kon worden door Chris en Toine, maar niet meer dan van links naar rechts... . daarom gingen vanaf Rilland ook Arnold, Wim en Pierre nog samen met Toine op kop rijden zodat toerleider Chris een beetje werd gespaard. Voor de buien uit werd er deze dag 150 km droog afgelegd.
Groep 2 stond met 20 leden om half 9 gereed om te vertrekken. De temperatuur was 12 graden en zou oplopen tot 16 graden. Cees Goorden nam het initiatief en wist wel een rit van ca 80 km. Ze reden via Nispen over de Brembosch, de Haiinksestraat en de Boterstraat naar de Grote Spellestraat. Over de Princebosseweg reden ze naar Kruisland en bij het Gastels Veer reden ze over Stampersgat naar Dinteloord. Na Prinsenland werd op de Noordzeedijk de regenjasjes aangetrokken. Was niet nodig geweest omdat 200 meter verder het weer droog werd. Over de Stoofdijk reden ze naar het Benedensas. Hier moest even gewacht worden omdat enige boten of waren het schepen de sluis passeerden. Toen ze daar de sluizen overgestoken waren was het nog maar een klein stukje tot aan het koffieadres Het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Daar waren ze nog maar met 17 leden. 3 Leden hadden al eerder een andere fietsroute genomen. Na drie kwartier werd het sein voor vertrek weer gegeven en reden ze via Kijkuit naar de Schansbaan, om na de Heide en Stay-Okay de Balsedreef te nemen. Over Wouwse Plantage, waar Theo Sven Nijs nog voor de groep uit zag rijden, en door de Julianaweg kwamen ze weer in Nispen, om met 82 km op de teller weer bij Huis ten Halve uit te komen.
Zondag 23 september reed groep 1 de Poldertocht met Theo Jukes. Het was droog, maar wel bewolkt en nagenoeg geen wind. Soms gebeurt het dat Theo er veel zin in heeft en dan kan er wel eens 10% bijkomen bij een geplande 60 km en zo ook deze keer. 2 Leden stonden Theo op te wachten bij Huis ten Halve. Theo twijfelde nog of hij wel zou komen gezien de slechte weersvoorspellingen. Theo zou Theo niet zijn; mooi weer of slecht weer, hij kwam toch. De andere 2 leden waren Chris Sonke en Henk Verschuren. Om half negen vertrokken de stoutmoedigen (=Audax). Theo en Chris namen de kop en konden zo bestuurslid Henk uit de wind zetten. Via de Onyxdijk naar Zegge en door de polders van Zegge over de buurtschappen Heesterbosch en Langenberg naar Kuivezand. Via het Broekestraatje zijn ze naar de Schans bij Standdaarbuiten en de Goudbloemsedijk gereden. Door de polders van Oudenbosch. Nog steeds was het droog en was er nagenoeg geen wind. Zigzaggend begon hij aan zijn 25 km lange kriskrastocht door de Hoevense en Ettense Beemden via de voor velen onbekende Buijzeweg en Koksweg naar de Brede Balrouw en zo door de polders van Hoeven naar Leur. De jachthaven van Leur kwam in zicht toen het een beetje begon te miezeren. Maar er viel te weinig water om nat te worden. Onder de bomen bleef het droog. Via Leur reden ze naar Etten en over het bedrijventerrein naar de brede parallelweg van RW 58. Daar hoorde Theo bij elke omwenteling van zijn achterwiel een lichte tik. Zijn band liep langzaam leeg. Er bleek een stukje ijzerdraad van ca 3 cm aan de zijkant te zitten dat de binnenband had doorgeprikt. Vanaf de Krampenloop begon het pas te regenen. Zonder regenjasjes aan te moeten hebben zijn ze bij Huis ten Halve aangekomen waar ze 65 km af hadden gelegd.
Daar zaten al de crossers binnen. Robert had alleen de cross van WTC De Pomp gereden.Toine Martens, Ad de Beukelaer en Hans Mathijssen hadden hun eigen fantasie op een veldtoertocht los gelaten. Wat we hoorden was dat er nog menig vaste deelnemer aan het veldrijden ontbrak. Over watjes gesproken!!!!
Cees van Sluijs was als enige van groep 3 naar Wildert gereden. Al zijn vrienden zaten op de bagagedrager. Gasten waren er ook nog: Jan Boeren, Christ de Rooij, Jacques van der Heijden en Wim Hoogendam.
Groep 1 zaterdag 22 september
Groep 2 zaterdag 22 september
Groep 1 zondag 23 september
Veldrit Essen
Zaterdag 29 september telde Toon bij de start 14 deelnemers voor zijn Rondje Tholen, maar daar kwam bij de Oesterdam Alfons nog als vijftiende bij. Er moest nog wel even een half minuutje op hem gewacht worden, waarvan de deelnemers gebruik maakten om even te plassen of zich wat op te warmen. Het was namelijk behoorlijk koud geweest het eerste uurtje. Bij de start was het maar 3 graden. Op de Oesterdam scheen de zon en stond de wind niet ongunstig. Het eiland Tholen werd vervolgens binnen- en buitendijks met de klok mee gereden. Bij De Hoop in St. Annaland was de temperatuur al zodanig gestegen dat er op het terras in de zon heerlijk koffie gedronken kon worden. Binnendoor over de Hollaereweg langs brasserie Het Rijk der Vitaminen reden ze naar de Krabbenkreekweg, om zo naar Steenbergen te rijden. Op die Provinciale Weg was het flink druk i.v.m. de omleidingsroute van de A58 die dit weekend afgesloten was. Peter werd bijna thuis afgeleverd en de groep maakte nog een rondje over de Stoofdijk en de Rubeerdijk. Over 't Laag en Moerstraten reden ze naar de Spellestraat, waarna er bij de Tolberg toch nog even een ommetje gemaakt werd naar de Brembosch en Nispen. Alfons en Ala hadden daar de groep al verlaten.
Groep 2 reed 13 man sterk met Tonnie over de Kortendijk en de Rucphensebaan naar Rucphen, over de Sprundelsebaan naar Sprundel en over de Bredasebaan naar Breda! Na een rondje Galderse Meren dronken ze koffie bij Dennenlucht. Een bakje was slechts € 2,75, maar het was wel volle bak. Niveau soepkop. Daarna reden ze over de Overasebaan en de Oekelsebaan richting Zundert. Dat lieten ze rechts liggen en over Wernhout en Achtmaal reden ze naar Horendonk, om over Steenpaal en Nispen weer naar Roosendaal terug te keren met 72 km op de teller.
Zondag 30 september was het ook koud bij de start: maar 2 graden. Kees Ruyten reed met 21 leden de 60 km lange regenboogrit met groep 1. Over Nispen en de Brembosch reden ze door de Haiinksstraat naar de Bulkstraat en zo naar de Akkerstraat, om over de Beleijdenhoeksetraat weer terug over de Zoomweg naar de A58 te rijden. Vanaf de Heide werd daarna de Zoom gevolgd tot haar monding in het Markiezaatsmeer. Na de Bergse Plaat reden ze achter Mattemburg langs naar Woensdrecht. Daar lieten ze de Rijzende Weg links liggen. Over het Zandfort reden ze daarna naar de Kooiweg en over de Ouwerveldenweg weer terug naar Roosendaal.
Tonnie is met groep 2 en totaal 6 leden koffie gaan drinken bij Grenszicht in Putte. Zij hebben 53 km afgelegd.
Groep 3 is met 6 leden naar Wildert gereden. Hier kwamen onze burgerleden John, Cees van Sluijs en Leo ook nog even langs. Koffie gedronken, schaaltje met koeken gegeten, gratis soep genomen en weer veilig bij Huis ten Halve aangekomen. Er zijn slechtere manieren om je zondagochtend door te komen! Totaal werd 40 km afgelegd.
Er waren toch ook leden die om 09.00 uur vanaf ons clublokaal Huis ten Halve vertrokken: Rian Luyckx en Chris Schepers dachten dat het oktober was (en dan vertrekken we om 09.00 uur). Niet dus. Volgende week pas.
Groep 1 zaterdag 29 september
Groep 2 zaterdag 29 september
Groep 1 zondag 30 september