CLUBWEEKEND Thorn 2018

Verslag clubweekend 2018 Thorn
Aantal deelnemers: 29

1e dag Vrijdag 27 april.
Nadat voorzitter Wim en toerleider Theo de leden in Huis ten Halve hadden toegesproken kon om 09.00 uur de groep vertrekken. Temperatuur was goed ca 10 graden en de wind zuidelijk minimaal en niet ongunstig. Op kop de 4 voorrijders Cees Mathijssen, Toon Jansen, Eric Langelaan en Toine van Oers.
In totaal reden 26 AKN-ers met de fiets de eerste dag-etappe naar de 1e tussenstop in St. Jozef. Josse Zentveld en Willem Edam reden in de volgbus van sponsor “van de Heuvel Bedrijfswagens” en Willy in zijn eigen wagen. Onderweg kreeg Jacques van Benthem nog te maken met een haperende derailleur. Freewheelen was niet meer mogelijk. Dus Jacques maar blijven trappen. Volgens onze mecanicien Thijs lag het waarschijnlijk aan een van de 3 hamertjes die in de body zitten en waarvan het veertje het had begeven. Net voor Rijckevorsel hadden we nog een kleine omleiding vanwege rioleringswerkzaamheden. Dat werd door onze toerleider Theo snel opgelost. Tijdens de koffiepauze na 45 km bij “café Sport” kon Jan Mulders in de plaatselijke fietswinkel nog snel zijn versnellingskabeltje laten vervangen. Ja, Ja, buiten “café Sport”, 10 huizen, een gesloopte steenfabriek en een friettent heeft St Jozef ook nog een fietsenzaak. Jan had nog net de tijd om zijn koffie op te drinken, voordat we vertrokken. Na de koffie, plak cake en advocaatje met slagroom ging het richting Turnhout langs het kanaal “Schoten-Turnhout-Dessel”. In het begin wel opletten omdat op in het eerste gedeelte langs het kanaal de fietspaden van het jaagpad niet altijd even goed zijn. Op het laatste gedeelte lagen de fietspaden verder van het kanaal af met aan weerszijden bomen. Wel mooier om te fietsen. De wegen werden ook breder en er reden nu auto’s. Opletten.
Nabij Dessel in Taverne “De Witte Haas” Groesgoor 31 was de 2e rust. Koffie met appelgebak en slagroom voor de liefhebbers en 85 km afgelegd. De lange broek en shirt lange mouw konden uit.
Na de rust terug naar het kanaal tot aan de sluizen bij de Blauwe Kei. Even het kanaal (Bocholt-Herentals) verlaten, omdat het jaagpad was afgesloten. De temperatuur was opgelopen naar 19 graden volgens Robert. Bij Lommel weer het fietspad langs het kanaal opgezocht. Onderlangs het park De Vossemeren van Centerparcs gereden en bij Bocholt net voor het begin van de Zuid-Willemsvaart zijn we richting de Nederlandse grens gegaan. Hierna werd het een stukje Nederland en stukje België (Molenbeersel) en dan weer Nederland. Via Neeritter en Ittervoort naar Thorn. In het centrum van Thorn voorzichtig over de zwarte keitjes rijden. Wat een drukte. Alle terrassen waren overvol. Ze hebben lang moeten wachten voordat de 26 leden van Audax langs kwamen. En zeker te weten dat op een van de tafels op de terrassen een grote fles Paulaner stond.
Nadat eenieder zijn kamer had bekeken en gedoucht nog heerlijk in het zonnetje, werd op het binnenterras van Hotel La Ville Blanche nagekaart over de afgelopen rit. De totale rit was 147 km en daarover hebben we een kleine 6 uur gefietst.
Om 19.00 uur begon het diner. Op het menu stond **Zoete aardappel crème soep**Biefstuk met rode wijnsaus of Zalmfilet met Beurre blanc**Bavarois van ananas**. Smaakte goed met een heerlijk glaasje wijn.
Na het diner werd door sommigen een wandeling naar de Maas gemaakt, anderen zochten het terras voor de Paulaner. Ook gingen leden naar de friettent voor de bitterballen en frietjes.

2e dag Zaterdag 28 april. Droog half-bewolkt
Na een goede nachtrust en het uitgebreide ontbijt kon om 09.00 uur vertrokken worden naar het Mijnmuseum in Heerlen. De klaargemaakte lunchpakketjes en rugzakken met loopschoenen gingen in de auto van Willy.
Willem Edam ging deze keer niet met de bus maar op de fiets mee en Ad Lambregts stapte bij Willy in de auto. Josse reed zijn eigen rondje richting Roermond om in de middag met de bus naar het rustpunt in Susteren te komen. Bij de voorrijders Cees, Toine en Toon had zich nu ook Ad van Haperen gevoegd.
Met een kleine omweg via Duitsland richting Heerlen. In Schinveld en Brunssum begonnen de klimmetjes 2 á 3% Tegen 11 uur na 42 km kwamen we bij het Mijnmuseum aan. Het Museum bestaat nog uit het oude schachtgebouw en het ophaalgebouw van de Oranje-Nassaumijn 1 uit 1897. De rondleidingen worden door vrijwilligers gedaan. Vaak zijn dat ook oud-mijnwerkers. Het museum bezit afbeeldingen en ondergrondse voorwerpen en materialen waarmee de steenkool naar boven werd gehaald. In totaal had Nederland 13 mijnen waarvan 9 particulieren en 4 staatsmijnen. De Staatsmijn Beatrix uit 1954 is na voltooiing van 2 schachten nooit in productie genomen. Bij deze 13 mijnen zijn zowel ondergronds als bovengronds 1447 doden gevallen. De mijnen boden in hun glorietijd aan 65.000 mensen werk en indirect nog eens aan 30.000 mensen. Op 31 december 1974 werd het Nederlandse Steenkolenmijnentijdperk afgesloten. De oude mijngangen lopen nu langzaam vol met water. Dit water wordt nu op diverse plaatsen naar boven gepompt waarmee huizen en kantoren van warmte en verkoeling worden voorzien.
Na deze rust vertrokken 23 leden naar de tussenrust in Susteren. Josse was gebeld en zou met de bus naar Heerlen komen om Christ, Eric en Willem op te halen. Via Hoensbroek en Brunssum ging het lichtelijk glooiend naar Sittard. John van Houten zat trots op zijn fiets toen we door zijn geboorteplaats Sittard reden. In Sittard nabij het voetbalstadion van Fortuna Sittard liepen enige supporters met hun groene dassen. Cees de Greef moedigde deze supporters aan en riep spontaan “Hup Roda”!!!. Roda JC is wel Kerkrade en niet Sittard, Cees! Doorfietsen mannen…..
In Susteren koffie en cola gedronken bij koffiehuis IJzerenbos. Het was heerlijk in de zon. Via België (Maaseik) en afwisselend Nederland/België via Neeritter terug naar Thorn. Het was bijna 17.00 uur. In totaal 105 km gefietst en ca. 4.30 uur gereden. Wederom de terrassen vol. Wat wil je ook met zo’n zonnetje. Het was nog 17 graden.
Om 19.00 uur het diner. **Aspergesoep**Sukadelapje of vis met asperge, peultjes en een toetje wortelpuree met aardappelgratin**toetje na. Korte speech door voorzitter Wim, met dank aan de vrijwilligers mijnmuseum en gevolgd door speech van Toine Martens. “Super goed georganiseerd en na lekker eten. Bedankt”.
Na tafel vertrokken diverse leden richting de friettent en anderen gingen naar het B&B De Pegel, waar Gerard, Wim en Wieger sliepen. Het was er gezellig en semi-Amerikaans ingericht.

3e dag Zondag 29 april. Regen.
Na een goed ontbijt vertrokken 26 leden vanuit Thorn in de regen richting Vessem. Voorzichtig over de gladde keitjes lichtelijk bergop naar Ittervoort. Dan richting Weert. Na ongeveer een uur gereden te hebben werd het droger. Geen regen, een beetje motregen. De wegen bleven nat. Net na Budel op ca 33 km op het fietspad door de bossen kreeg Eric de eerste lekke band. Na een kleine 2 km wederom een lekke band in dit bosgebied. Nu Toine Martens. Dat het Toine was konden we pas zien toen de gasdampen van zijn iets te vroeg leeggespoten gaspatroon waren opgetrokken. In de buurt van Achelse Kluis na 40 km was het Rob Smits die lek reed. Op de grens tussen Nederland en België ligt de Achelse Kluis. Een kloostergemeenschap van eerst kluizenaars en daarna de trappisten. Er wordt uiteraard ook bier gebrouwen. Achels trappistenbier mag de naam “Trappist” gebruiken als een van de 6 trappistenbieren van België. Even later na 45 km was het weer Toine die lek reed (voorwiel). Na 55 km met nog 8 km te gaan was het wederom Toine die lek reed. Vanwege de kou reden 20 leden door naar het koffieadres de Pelgrimshoeve Kafarnaüm bij Vessem. De anderen kwamen iets later. Lekkere koffie gedronken. Nu weten we dat Toine alles heeft met de Pelgrimage. De beschermheilige van de Pelgrims, dus ook van Toine is de heilige Sint Jacobus. Ook wel Sint-Jacob genoemd (in het Spaans: San Tiago). Maar deze goede man zal Toine waarschijnlijk niet kennen, anders had Toine geen lekke banden gereden.
Op de rust was er volop tijd. Ook om droge kleren aan te trekken. Tot nu 63 km afgelegd.
Bij het vertrek stond Wim Hoogendam met een lege band. Ook lek gereden. Wederom was het Wim Mouws die de band snel en vakkundig verwisselde.
Vanuit Vessem reden ze via Hoogeloon, Casteren naar Lage Mierde, waar de grens werd gepasseerd naar Poppel. Volgens Theo waren de rijwegen hier nu keurig opgeknapt. Beter asfalt met een goede betonnen kantopsluiting. In het verleden was het hier letterlijk en figuurlijk een puinhoop. Na 105 km net na Baarle-Nassau weer een lekke band . Ditmaal van Thijs. Staat nu stevig in het lekke banden klassement. Thijs repareerde zijn lekke band zelf. Assistentie was niet nodig.
Net voor Zundert reed ook Theo lek. Hij repareerde ook zijn band zelf. Wim stond al gereed om te helpen, maar dat was volgens Theo niet nodig.
Na 133 km bij Huis ten Halve aangekomen.
Nadat voor alle deelnemers een consumptie van de club was ingeschonken kon op een goed volbracht clubweekend worden geproost.
In het dankwoord van voorzitter Wim hulde aan de wegkapitein Theo en zijn trouwe voorrijders Cees Mathijssen, Toon Jansen, Eric Langelaan, Toine van Oers en Ad van Haperen. Dank aan Wim Mouws voor het repareren van de vele lekke banden. Gelukkig is alles goed gegaan. Geen nare dingen gebeurd.
Volgend jaar gaan we weer ons best doen om weer een goed clubweekend te organiseren. Applaus voor onszelf die meededen aan dit clubweekend.
Volgend jaar zorgen voor voldoende frieten. Dat doen we Cees de Greef.


Henk Verschuren
30 april 2018

 

(klik hier voor de foto's)

Aan dit clubweekend namen deel:

  • Wim Hoogendam
  • Christ Couwenbergs
  • Thijs de Baat
  • Toon Jansen
  • Cees de Greef
  • John van Houten
  • Toon van den Broek
  • Toine van Oers
  • Toine Martens
  • Willy van Toren
  • Arnold van der Maat
  • Cees Mathijssen
  • Ad Lambregts
  • Theo Jukes
  • Jan Mulders
  • Eric Langelaan
  • Ad van Haperen
  • Wieger Broodwinner
  • Josse Zentveld
  • Jan Bakker

 

  • Henk Verschuren
  • Willem Edam
  • Gerard Loontjens
  • Robert Buyle
  • Wim Mouws
  • Rob Smits
  • Frans Peeters
  • Jacques van Benthem
  • Giel Balemans