CLUBWEEKEND ZUIDZANDE 2011

Een optimistisch gezelschap had zich tussen half 9 en negen uur verzameld bij Huis ten Halve bij een lekker bakkie koffie of thee. Geen wonder want er woei een krachtige oostenwind, de zon scheen en de weersvoorspellingen beloofden een geheel droog clubweekend. Om tien voor 9 meldde Alfons zich op de fiets als laatste. Nog net op tijd om een kopje thee te nemen. Voor Jan het sein om dan ook nog maar snel een bakje thee te drinken. Toch moest er niet gewacht worden en kon om 9 uur Theo het startsein geven.

Cees van Sluijs en Alfons namen als eerste de koppositie in en moesten hun best doen om zo weinig mogelijk te trappen. Een extra plaspauze in de polder (wind mee natuurlijk) zorgde ervoor dat we zoals gepland om 11:15 uur bij het dorpshuis in Kruiningen aan kwamen. Daar werd ook Jacques v.d. Heijden afgeleverd, die eerst nog snel even een rommelmarktje in Etten-Leur had bezocht. Daarna kon er gesmuld worden van de vers gebakken broodjes, kroketten, eierkoeken, Zeeuwse bolussen, brood en beleg, koffie, thee en cappuccino. Er was genoeg voor iedereen en Cees liet zich van zijn beste kant zien door rond te gaan met koffie, thee en eierkoeken. De overgebleven bolussen en eierkoeken mochten hij en Ad in een plastic zakje meenemen.

Het tweede gedeelte namen Cees Mathijssen en Wim Mouws voor hun rekening. Via 's-Gravenpolder, Nisse en 's-Heerenhoek reden ze naar Nieuwdorp, waar de volgauto met Anton en Leo niet kon volgen. Zij reden daarom direct naar de veerpont in Vlissingen. De groep reed via fort Rammekens en het strand van de Kaloot buitendijks naar de pont. Bij een plaspauze ontdekte Arnold v.d. Maat een step in de bosjes, die hij prompt naast zijn fiets meevoerde tot op de pont. Dat leidde hier en daar natuurlijk tot verbaasde blikken en opmerkingen. Vervolgens konden de fietsen met touwen vastgebonden worden. Sommigen gebruikten wel 3 touwen, om diefstal te voorkomen! Op de boot gingen de meesten lekker binnen bij elkaar zitten. Cees zat volgens eigen zeggen bij zijn beste vrienden (hij zat in een rij alleen..). In Breskens werd de step toch maar geparkeerd en kon na even zoeken de weg naar Zuidzande ingeslagen worden. Daar aangekomen stond Leo al klaar om iedereen de sleutel van de kamer te overhandigen. De fietsen konden weer geparkeerd worden in de timmerwerkplaats. Om 16:00 uur kon Rob lekker naar de sauna, net als 7 jaar geleden, deed Alfons na het douchen lekker even zijn ogen dicht, net als 7 jaar geleden en blikte de rest gezellig in de bar terug op een ontspannen fietstochtje, niet net als 7 jaar geleden.

 De maaltijd werd in onderling overleg een uurtje vervroegd en bestond uit een hors d'oeuvre, groentesoep, varkenshaasje met frites en worteltjes en ijs met slagroom en aardbeien toe. Heerlijk! De bestuurstafel ging aan de cognac, maar werd op de een of andere manier op een gegeven moment steeds als laatste bediend. De tafel van Jan was steeds als eerste aan de beurt en Jan kreeg zelfs een dubbel ijsje. Ja, het was de hoteleigenaar wel duidelijk wie de penningmeester was! Een grote groep ging daarna nog op weg voor een wandeltochtje van 3 km, om de spijsvertering te bevorderen. Later op de avond wist Theo nog te melden dat Ajax gewonnen had en Twente verloren. Knap, gezien het feit dat die wedstrijden pas de volgende dag gespeeld zouden worden. Diverse AKN-ers trapten er toch in! Het bleef nog lang gezellig, zo zelfs dat om kwart voor 12 nog 28 leden in de bar aanwezig waren; een unicum. Gezellig of niet, om 12 uur werden de laatste consumpties geschonken en om half 1 had iedereen afgerekend en konden Pierre en Henk Verschuren al met een gerust hart als laatsten naar bed voor een nachtrust van maar liefst bijna 8 uur; ook een unicum!

De volgende morgen was Theo zijn stem kwijt, ondanks de genoten cognacjes van de avond tevoor en de 7 strepsils bij het ontbijt. Wim Mouws vermoedde dat zijn helm de vorige dag te strak had gezeten, want zijn hoofd deed een beetje pijn. Het ging trouwens toch niet zo heel goed met hem vertelde hij, want hij zag Willy steeds in zijn dromen en hij had Cees Mathijssen die ochtend "een goeie gast" genoemd... Theo waarschuwde de leden alvast dat als er verkeerd gereden werd deze dag, dat de schuld zou zijn van Alfons en Cees v. Sluijs. Dat knoopten ze goed in hun oren. Toon Verstraten reed binnen 100 meter na het vertrek naar Terneuzen al lek, zodat Leo en Anton eindelijk in actie konden komen. Nadat in Oostburg even verkeerd gereden werd, kon er 30 km lang tegen de wind in gebeukt worden naar Terneuzen, waarbij er zo af en toe even een fietspad of afslag te laat werd opgemerkt. Het rijden op knooppunten werkt namelijk in principe wel goed, maar daarvoor rijden we als groep eigenlijk net te hard: de bordjes met de aanwijzingen kunnen we dan net te laat zien.

Toch kwamen we mooi op tijd aan bij het informatiecentrum De Poort van Vlaanderen. Daar stond de koffie met bolus al klaar. De tentoonstelling binnen kon op eigen gelegenheid bekeken worden, waarbij vooral het overzicht van het scheepvaartverkeer bij Terneuzen opviel. (Je kunt het hier nog eens op je gemak bekijken.) Daarna werd de groep in tweeën gesplitst om met een gids in de kelder van de sluisbrug en op de voormalige verkeerstoren te gaan kijken. Daarbij zagen we hoe "vaste klant" DFDS Seaways geschut werd. Daarna konden we vanaf een omgebouwde stoomsleper het havengebied bekijken. Deze bracht ons in een heerlijk zonnetje tot voorbij de brug van Sluiskil en weer terug. De koude wind maakte wel dat veel leden van het uitzicht, het zonnetje en de uitleg van de gids genoten aan de lijzijde van het schip. Toen gekeerd werd zag je de hele meute dan ook met hun stoeltjes verhuizen naar de andere kant van het schip. Jan Buijk overschreed daar bijna de maximum ligtijd van 72 uur... Daarna werd onder het genot van een bakje koffie nog een film bekeken over het havengebied.

Daarna kon de terugweg gezocht worden. Dat verliep ook nogal met hindernissen. Een opgebroken weg zorgde ervoor dat we de route aan moesten passen en via Phillipine naar Biervliet reden. Zo kwam er al 10 km bij. Daarna reed Ad lek, net op het moment dat de bus ons weer opgepikt had. In Breskens werd de haven gevolgd, maar iets te lang zodat we in een zandopslag eindigden. Daarna ging het gelukkig helemaal goed, zodat we met 65 km op de teller in Zuidzande aan kwamen.

Net voor aankomst reed Christ de Rooy nog snel even lek, maar dat was binnen de laatste kilometer dus eindigde hij in dezelfde tijd als de rest van de groep. Rob miste door al dat tijdverlies wel zijn afspraak met de masseuse die hij voor 17:00 uur had gemaakt, want we waren pas om 18:20 uur terug. Om 19:00 uur konden we al aan tafel voor een heerlijk visvoorafje (of asperges op een bedje van rijst), gevolgd door een heerlijke aspergesoep en als hoofdgerecht schol, sliptong en wijting (of biefstuk champignons) met frites, aardappelkroketjes en lamsoor. Het geheel werd afgesloten met een heerlijke ijsvariatie. Alfons miste alleen de aspergemayonaise en de aspergesaus over de biefstuk. Dat had het voor hem helemaal af gemaakt... Om 21:45 kon er nog even gewandeld worden, al was de groep gehalveerd t.o.v. de avond ervoor. Gezien het tijdstip en de koude wind werd ook de afstand maar gehalveerd. Volgens Pierre hadden Alfons en Cees geen routebeschrijving nodig voor dat wandelingetje, want ze liepen ongetwijfeld toch verkeerd... Het  merendeel ging die avond vroeg naar bed en om kwart over 12 rekende Alfons als laatste af.

Na weer een lange nacht werden we 's morgens gewekt met het nieuws dat Amerikaanse mariniers Osama Bin Laden gedood hadden. Bij het ontbijt was het brood niet aan te slepen, want iedereen zorgde voor een goede bodem en een stevig lunchpakket voor de 125 km tegenwind die ons te wachten stond. De wind was zelfs nog wat aangewakkerd toen om 9 uur vertrokken werd. Eerst was echter nog snel even een lekke band voor Rob gewisseld. Afspraak was dat de voorrijders elke 5 km zouden rouleren door 1 plaats op te schuiven tegen de klok in. Dat werkte prima en zorgde ervoor dat niemand hoefde te forceren. Wel had Cees van Sluijs af en toe het idee dat hij toevallig (?) steeds op kop zat als de wind pal tegen stond.
Na Axel reden we op een schelppad over de Spaanse Linies. Daar zaten waarschijnlijk nog wat oude bajonetten ingegraven, want zowel Christ de Rooy als Christ Couwenbergs reden daar lek. Zodoende waren we 5 minuutjes te laat in Hulst. Leo en Anton kwamen nog een half uurtje later, want zij hadden bij een knooppunt op ons staan wachten, waar we uiteindelijk niet meer langs waren gekomen. Bij Het Bonte Hert weten ze wel wat apfelstrudel is: wat een geweldig groot en lekker stuk kregen we daar voorgeschoteld! Wim Hoogendam bedankte namens alle deelnemers de organisatie, de voorrijders en Anton en Leo, die tevens namens iedereen wat drinkgeld aangeboden kregen. Daarna konden we op weg naar Doel. Voor Nieuw-Namen werd er eerst nog gestopt om de lunchpakketjes op te eten.

In spookdorp Doel hadden we 3 kwartier de tijd voordat de boot kwam. Een aantal leden ging lekker bij de molen wat drinken, een aantal verkende het dorp en een aantal lag heerlijk uit de wind in de zon aan de dijk te wachten. Eenmaal aan boord bleek de golfslag en de boeggolf zo groot dat deze over de voorkant van het schip sloeg, zodat alle fietsen die daar stonden een douche kregen. Gelukkig hadden sommigen een spatbord op hun fiets... Na Lillo konden de heerlijke dampen van de petrochemische industrie opgesnoven worden, die na de BASF plaats maakten voor echte frisse lucht. Daar nam Alfons afscheid van de groep om binnendoor naar huis te fietsen. Zonder problemen bereikte de groep tegen kwart voor 5 Huis ten Halve, waar diverse supporters hen op stonden te wachten. De eindconclusie kon zijn dat we weer een gezellig clubweekend hebben gehad en dat de wens van Pierre eindelijk uitgekomen was: een clubweekend zonder regen!

Aan het clubweekend 2011 werd deelgenomen door 34 leden:

  • Anton Mali en Leo Notenboom (bagagevervoer en reparaties onderweg)

  • Dim van Krimpen en Willy van Toren (organisatie)

  • Theo Jukes (leiding routes en voorrijders)

  • Cees Mathijssen, Cees van Sluijs, Wim Mouws en Alfons Govers (voorrijders)

  • Wim Hoogendam

  • Christ de Rooy

  • Josse Zentveld

  • Henk Ulehake

  • Toine van Oers

  • Jan Buijk

  • Ben Wesseling

  • Jacques v.d. Heijden

  • Gerard Loontjens

  • Rob Smits

  • Eric Langelaan

  • Toon Verstraten

  • Jan Vermunt

  • Peter Schoonen

  • Christ Couwenbergs

  • Thijs de Baat

  • Toon Feijns

  • Pierre van Zinnen

  • Henk Verschuren

  • Pieter van Leijsen

  • Toon v.d. Broek

  • Toon Jansen

  • Arnold van Tilburg

  • Arnold v.d. Maat

  • Ad Lambregts