Clubuitstap 4-plassentocht zevenhuizen

Zaterdag 24 maart 2002 hadden we bij wijze van proef onze eerste clubuitstap van dit seizoen gepland. Zo vroeg in het seizoen bleek er grote animo te zijn om samen op stap te gaan. 16 Leden vertrokken gezamenlijk vanuit Roosendaal en 4 leden gingen op eigen gelegenheid naar Zevenhuizen. Zevenhuizen dus en geen Achthuizen of Vijfhuizen! Ook ik had mijn twijfels en moest eerst nog even het programma er op naslaan: ik had namelijk in mijn hoofd dat we de Zeven Plassentocht in Driehuizen zouden rijden. 
(Ik maak er meteen maar een quiz van: welke van de volgende plaatsen zijn niet in de Grote Bosatlas te 
vinden?
Huizen, Tweehuizen, Driehuizen, Vierhuizen, Vijfhuizen, Zeshuizen, Zevenhuizen, Achthuizen, Negenhuizen, Tienhuizen.)


Goed wij vertrokken dus naar Zevenhuizen (die krijgt u cadeau) bij Gouda (en niet het andere Zevenhuizen tussen Drachten en Groningen, dat vond de Toercommissie iets te ver) voor een prachtige fietstocht. Met een keurige kruissnelheid van 110 km / u ging dat lekker vlot, al moesten we net buiten Roosendaal wel even stoppen om Willy's fiets echt vast te zetten op de auto. Nou kan Willy wel een fiets missen, want deze was naar zijn zeggen toch al afgeschreven, maar het is toch lastig fietsen op zo'n dag. Onderweg vertelde Cees van Sluijs nog over zijn vakantie naar Ierland die hij geboekt had bij Eigenwijs Reizen, wat Pierre de opmerking ontlokte dat hij dan precies de juiste reisorganisatie gevonden had.... In Zevenhuizen stond de koffie al snel klaar bij Eetcafé "De Roerdomp", waar op de Rottemeren volgens de kenners Dries van Wijhe nog eens Nederlands kampioen geworden was. Of dat op de Rottemeren bij het schaatsen, of rond de Rottemeren bij het fietsen was geweest ben ik nog vergeten te vragen. 


Na het vertrek werd er al meteen lek gereden. Iedereen dacht dat het Jan van Rijsbergen was, maar die bleek thuis te zitten. Gelukkig was het Louis Mouws die altijd voor iedereen klaar staat om te helpen met repareren, die kan het zo goed. Met een aardig windje tegen zetten Cees van Sluijs en ondergetekende ons aan kop van de groep om langs de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen naar Vinkeveen te rijden. De voorrijders gingen een keer de fout in, waarop Cees alle routebeschrijvingen in beslag nam om van het gezeur af te zijn. Enkele kilometers verder miste hij alweer een afslag, die helaas voor hem door alle anderen wel gezien werd, zodat die routes hem toch niet hielpen. Vlak voor de Vinkeveense Plassen was er een controle in café "De Schans". 
Toevallig was daar ook het controlepunt van een andere tocht waar we een aantal bekende Euraudax-ers zagen. Dit zorgde er wel voor dat er weinig te rusten viel, want de zaak zat bomvol toen wij met 20 man c.q. vrouw (want Ina was weer van de partij na haar valpartij van vorige week, compleet met een ont-blokkerende voorrem) binnenkwamen. 

(Aan de wand ontdekte ik al snel de tweede quizvraag van dit stukje: U nadert een kruising met een café aan de rechterkant. U rijdt rechtdoor. Mag dat?)


Na de rust kregen we de noordoostenwind lekker in de rug en konden we heerlijk ontspannen de terugtocht aanvaarden. Af en toe moest er gewacht worden op enkele achterblijvers die een plaspauze invoerden (of uitvoerden?), die als ze dan weer terug waren gingen mopperen dat ze op die manier nooit eens lekker door konden rijden. Jos Vos deed zijn best om Cees van de kop te verdringen, maar ondanks het feit dat Cees hem even zijn gang liet gaan kreeg hij nooit meer dan 900 meter. Dat was volgens Cees de limiet, want hij werd een € per km uitbetaald. Daar moesten dan wel de fout gereden kilometers nog afgetrokken worden, zodat de club nu waarschijnlijk nog geld van hem moet krijgen. 


Bij terugkomst bleek de organiserende vereniging 188 deelnemers verwelkomd te hebben, waarvan zo'n 80 op de 120 km. AKN vertegenwoordigde in haar eentje dus 25% van dat deelnemeraantal! Concluderend mogen we zeggen dat de eerste uitstap een groot succes was, met de aantekening dat onze eigen Groene Hart-tocht mooier is met veel minder drukke passages.

Alfons Govers