SPRAAKVERWARRING !?

Zo af en toe kom je dingen voor, waarbij je even twijfelt aan jezelf. Als nieuweling in het peloton raak je al vlug vertrouwd met de gewoontes en gebruiken bij het opdoemen van hindernissen op de weg. Zonder meer een prima zaak, die al heel wat fietsers en medeweggebruikers tegen een onzachte aanraking met elkaar of met het wegdek heeft behoed.

Iedereen kent de uitroepen als: glas, gat, paaltjes, achter, tegen of voor, al dan niet gecombineerd met snerpende fluitjes of wegwuivende handgebaren. Tegenal die laatste twee uitroepen fascineerden mij vanaf het begin. Het lukte me namelijk niet meteen te doorgronden wat er precies bedoeld werd. Als er iemand tegen is, dan kom je die toch immers ook voor ? Blijkbaar zijn er meer collega-fietsers die dat vinden, want de ene keer roepen ze auto tegen als de betreffende auto zich aan de rechterkant van de weg bevindt. De volgende straat wordt er net zo vrolijk weer auto tegen geroepen als het een tegemoetkomende auto betreft. De verwarring ten top dus.

Tot ik een aantal jaren geleden bij een rit in Zuid-Holland tegen de eerste keer meemaakte dat tegen en voor consequent gebruikt werden. Ook benieuwd hoe het nou zit ? Auto tegen betekent dus gewoon dat de betreffende auto zich tegen de groep bevindt, dus aan de rechterkant van de weg. Auto voor is dus een auto die de groep op de andere weghelft, dus tegen ons links, tegemoet komt.

Tegen mij sinds een paar jaar geen twijfel meer. Misschien heeft het andere twijfelaars op het goede spoor gezet. Of heeft het misschien nou juist iemand aan het twijfelen gebracht...

Het lijkt zoiets onbelangrijks, maar ik hoop dat het een klein beetje bij kan dragen aan wat extra veiligheid in de groep..

P.S. Bij het nalezen van dit artikeltje besloop me toch weer de twijfel. Zou ik alle tegens en voors nou wel goed op een rijtje hebben gezet ?

P.S. 2 Het is eventueel mogelijk dat ik tegen en voor in dit artikel per ongeluk verwisseld heb. Dit is dan waarschijnlijk een onbewust trauma van die eerste jaren in onzekerheid te moeten rondfietsen. Het verdient dus misschien aanbeveling het geheel nog eens na te lezen, waarbij u dan het woord tegen vervangt door voor en het woord voor vervangt door tegen.

Het was me een waar genoegen mijn hart eens te kunnen luchten tegen wat dit onderwerp betreft. En wat u er ook van vindt, bedenk: ik schreef het tegen de club !